2025年4月11日 星期五

Chewing a single piece of gum releases hundreds of microplastic particles into your saliva, new study reveals

 Recently CNN.co.jp reported the following:

ガム1枚かむだけで数百のマイクロプラスチックが唾液に放出 新研究

2025.03.26 Wed posted at 15:09 JST

  (CNN) ガムを1枚かむだけで、数百から数千個のマイクロプラスチックが唾液(だえき)に放出されることがわかった。新たな試験的調査で明らかになった。この研究は現在、査読を受けており、25日に米カリフォルニア州サンディエゴで開催される米化学会の学会で発表される予定だ。査読後は年内にもジャーナル・オブ・ハザダス・マテリアルズ・レターズ誌に掲載される見込み。

マイクロプラスチックはポリマーの破片で、大きさが5ミリ未満から1マイクロメートルまでのものを指す。それよりも小さいプラスチックはナノプラスチックとされ、10億分の1メートル(ナノメートル)で測定される。

ポリマーは、モノマーと呼ばれる分子の繰り返し構造を持つ長い数珠状の大きな分子化合物で、耐久性と柔軟性で知られている。ほとんどのプラスチックは合成ポリマーを原料とする一方で、天然ポリマーには植物由来のセルロースが含まれる。研究著者らによると、チューインガムには通常、舌ざわりや弾力性、風味の持続性を高めるために合成または天然ポリマーが含まれている。

以前の研究から、マイクロプラスチックは経口摂取や吸入によって体内に入り、血液、肺、胎盤、脳、精巣など、体のさまざまな部分や体液に存在することが分かっている。そこで、著者らはマイクロプラスチックを摂取しうる経路とその濃度を特定したいと考えた。

チューインガムはプラスチックポリマーが原料として使用されている唯一の食品であることから研究対象に選ばれたという。なお、他の食品は、加工処理や包装によってマイクロプラスチックが入り込む。

著者らが把握している限り、今回の研究は市販されているチューインガムのマイクロプラスチックを初めて調査または比較したものだ。

調査結果は、米国で人気のある10種類のガムに基づいている。サンプルとなったガムの半数は合成成分で作られており、残りは天然成分で作られたもの。

研究者は、参加者が4分間ガムをかんでいる間に分泌された唾液を30秒ごとに遠心分離管に採取した。

分析の結果、1グラムのチューインガムから平均約100個のマイクロプラスチックが放出されることが判明した。一部のガムでは1グラムあたり637個のマイクロプラスチックが放出されたという。各種の報告によると、一般的なガム1枚の重さは1グラムから数グラムに及ぶ。

著者らは、天然のガムをかんだ場合でもほとんど違いがないことに驚いた。合成成分のガム1グラムあたりのマイクロプラスチックの平均個数は104個で、天然ガムでは96個だった。

Translation

Chewing a single piece of gum releases hundreds of microplastic particles into your saliva, new study reveals

2025.03.26 Wed posted at 15:09 JST

(CNN) Chewing a single piece of gum would release hundreds to thousands of microplastic particles into your saliva, according to a new pilot study. The study was currently undergoing peer review and scheduled to be presented at the American Chemical Society's annual conference in San Diego, California, on the 25th. After peer review, it was expected to be published in the Journal of Hazardous Materials Letters later this year.

Microplastics were polymer fragments that were from less than 5 millimeters to 1 micrometer in size. Plastics smaller than that were called nano plastics and were measured in billionths of a meter (nanometers).

Polymers were large molecular compounds with long bead-like structures made up of repeating units called monomers and were known for their durability and flexibility. Most plastics were made from synthetic polymers, while natural polymers included cellulose, which was derived from plants. According to the study authors, synthetic or natural polymers were included to enhance mouthfeel, elasticity, and flavor retention.

Previous studies had shown that microplastics could enter the body through ingestion or inhalation and were present in various parts and fluids of the body, including blood, lungs, placenta, brain and testes. Therefore, the authors wanted to identify the routes and concentrations of microplastics that could be ingested.

Chewing gum was chosen because it was the only food that used plastic polymers as an ingredient. In addition, other foods could get microplastics through processing or packaging.

To the authors' knowledge, this would  be the first time that microplastics in commercially available chewing gums were investigated or compared.

The findings were based on 10 popular types of gum in the United States. Half of the gum samples were made with synthetic ingredients and the rest were made with natural ingredients.

While participants were chewing gum for 4 minutes, researchers collected saliva secreted by participants every 30 seconds in a centrifuge tube.

The analysis found that on average, one gram of chewing gum released about 100 microplastic particles. Some gums released as many as 637 microplastic particles per gram. According to various reports, a typical piece of gum could weigh anywhere from one gram to several grams.

The authors were surprised to find that chewing natural gum made little difference: the average number of microplastic particles per gram of synthetic gum was 104, compared to 96 for natural gum.

So, chewing a single piece of gum will release hundreds to thousands of microplastic particles into your saliva. The study finds that on average, one gram of chewing gum released about 100 microplastic particles. The authors are surprised to find that chewing natural gum will make little difference: the average number of microplastic particles per gram of synthetic gum is 104, compared to 96 for natural gum. I am wondering whether I should refrain from chewing gums to avoid the microplastic particles from now on.

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