2022年12月19日 星期一

Is anisakiasis common in Japan? What is the reason? (1/2)

Recently NHK News on-line carried the following investigative report:

アニサキス症 日本で多い?その理由とは? (1/2)

2022125 1807

鮮魚店で買った刺身を食べてアニサキスによる食中毒になった私は、こんな激痛を誰にも経験してほしくないという思いで取材を続けている。

サバやアジなどの魚介類に寄生するアニサキス。

生きたままヒトの体内に入ると、胃や腸などに刺さり、激しい痛みやおう吐を引き起こす。

このアニサキスの世界の症例のほとんどが、実は日本で起きているのをご存じだろうか?

アニサキスをめぐる最新の研究動向を調べてみた。

 (ラジオセンター記者 瀬古久美子)

 アニサキス症とは

アニサキスの幼虫の長さは23センチ、糸くずのようにも見える。

これが生きたままヒトの体内に入ると、胃や腸などに刺さり、激しい痛みやおう吐を引き起こす。

私は鮮魚店で買ったアジの刺身を食べた3日後に経験のない痛みに苦しめられた。

人の体内に入ったアニサキスは1週間ほどで死ぬとはいえ、みぞおちを太い針で何度も刺されているかのようで、まっすぐ立っていることもできない状態だった。

アニサキス症にはアニサキスの種類が関係している!?

このアニサキス症。

日本で診断された人の数は年間2万人と推計されるが、世界の症例のうち95%が日本で起きていると言われている。

これほどまでに日本で多い理由は刺し身や寿司など魚を生のまま食べる食文化が大きな要因の一つ。

ただ、それだけではなく私たちの周囲の海にその理由があることが今回、新たにわかったという。

新たな発見をした国立感染症研究所の杉山広客員研究員に話をうかがった。

国立感染症研究所 杉山広客員研究員

「実はアニサキスといっても、種類があり、体内からアニサキスが見つかった人のおよそ90%から太平洋側の魚介類に多く寄生しているシンプレックス=通称S型のアニサキスが発見されたんです」

アニサキスは種類があり、日本の近海では、

太平洋側にシンプレックス=通称S型、

日本海側にペグレフィ=通称P型、

そして、

アニサキスによる食中毒と同じ症状を引き起こすシュードテラノバが存在している。

写真で見るようにS型とP型は見た目では違いは分からず、ともに白い糸くずのようにも見える一方で、シュードテラノバは茶褐色であることが分かる。

杉山さんは、2018年から2019年にかけて30都道府県の181人から取り除いたアニサキスの幼虫189匹を入手し、DNAのサンプルを抽出してアニサキスの種類を特定した。

その結果、88.9%にあたる168匹がS型だった一方で、P型は5.3%、シュードテラノバは5.8%だったというのだ。

これは何を指し示しているのか。

国立感染症研究所 杉山客員研究員

「アニサキスというのは一般的に内臓に多く寄生していて、魚が死ぬと内臓から筋肉、つまり身の部分に移動します。釣りをする人などには、釣った直後に内臓を取り除くよう呼びかけてきました。ただ、S型というのは魚種によっては魚が生きているうちから身の部分に寄生しているんです。身の部分を生のまま刺し身やおすしなどで食べた結果、アニサキスの食中毒になるおそれがあります」

 「今回S型がおよそ90%だったことから日本人が魚をたくさん食べるという理由だけではなく、日本の太平洋側にS型が多いことがアニサキス症の発生につながっていることが裏付けられたといえます」

さらに杉山さんは流通網が発達して太平洋側の魚を全国各地で食べられるようになっていることから、アニサキス症になる人も全国で増加していると指摘している。

(to be continued)

Translation

I got food poisoning from Anisakis after eating sashimi I bought at a fresh fish store, I continued to collect information because I didn't want anyone to experience such severe pain.

Anisakis parasitized on fish and shellfish such as mackerel and horse mackerel.

If they entered the human body alive, they could pierce the stomach and intestines, causing severe pain and vomiting.

Anisakis cases were many in this world; did you know what was actually occurring in Japan?

We investigated the latest trends in research on Anisakis.

(Radio Center Reporter Kumiko Seko)

What is Anisakiasis

Anisakis larvae were 2-3 centimeters long and looked like short threads.

If it entered the human body while alive, it could pierce the stomach and intestines, causing severe pain and vomiting.

Three days after eating horse mackerel sashimi I bought at a fresh fish store, I was tormented by pain I had never experienced before.

Although Anisakis would die in about a week after entering the human body, it was as if the solar plexus had been pierced many times with a thick needle, making it impossible to stand up straight.

Types of Anisakis that are related to Anisakiasis!?

The anisakiasis.

It was estimated that 20,000 people had been diagnosed annually in Japan, and 95% of the world's cases were said to occur in Japan.

One of the main reasons so far why it was so common in Japan was the food culture of eating raw fish, such as sashimi and sushi.

However, this time, it was newly discovered that the reason for this was not only that, but also the sea around us.

I spoke with Hiromu Sugiyama, a visiting researcher at the National Institute of Infectious Diseases who made the new discovery.

National Institute of Infectious Diseases Visiting Researcher Sugiyama Hiromu

``Actually, there are different types of Anisakis, and in about 90% of the people who had Anisakis in their bodies were found to be Simplex, commonly known as S-type Anisakis, which is parasitic on fish and shellfish on the Pacific coast.''

There were different types of Anisakis, and in the waters near Japan,

Simplex on the Pacific Ocean side = commonly known as S type,

Pegrefy on the Sea of Japan side = commonly known as P type,

and,

Pseudoterranova, which causes the same symptoms as food poisoning caused by Anisakis, exists.

As you could see in photos, there were no visible difference between the S type and the P type, and both looked like a white short thread, while the Pseudoterranova was dark brown.

Sugiyama obtained 189 Anisakis larvae removed from 181 people in 30 prefectures from 2018 to 2019, extracted DNA samples, and identified the type of Anisakis.

As a result, 168 of them, or 88.9%, were S-type, while 5.3% were P-type and 5.8% were Pseudoterranova.

What does this point to?

National Institute of Infectious Diseases Visiting Researcher Sugiyama

“Generally, Anisakis is parasitic on the internal organs, and when the fish dies, it moves from the internal organs to the muscle, that is, the body part. We advise anglers and others to remove the internal organs immediately after catching. However, depending on the fish species, the S type is parasitic on the body of the fish while it is alive. As a result of eating the body part raw as sashimi or sushi, you may get food poisoning from Anisakis."

"This time, about 90% of them were S-type, which is not only because Japanese people eat a lot of fish, but it can be said that it corroborated that S-type is abundant on the Pacific side of Japan links to the occurrence of anisakiasis."

Furthermore, Sugiyama pointed out that the number of people suffering from anisakiasis was increasing nationwide as the distribution network had developed and thus fish from the Pacific coast could be eaten all over the country.

(to be continued)

Note:

Pseudoterranova is a genus within the family Anisakidae of parasitic nematodes with an aquatic life cycle. The lifecycle of Pseudoterranova spp. involves marine mammals, pinnipeds (sea lions, seals and walruses) as definitive hosts, planktonic or benthic crustaceans as intermediate hosts and fish which act as second intermediate or paratenic hosts. (https://en.wikipedia.org/wiki/Pseudoterranova)

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