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砂糖代替の甘味料に体重減らす効果なし、WHOが新勧告
2023.05.20 Sat posted at 13:00 JST
(CNN) もしも体重を減らしたいと思うのなら、砂糖の代替の甘味料を使用してはいけない――。世界保健機関(WHO)がそんな勧告を新たに打ち出した。
WHOによると、研究論文などを体系的に検証した結果、大人であれ子どもであれ、ノンシュガー甘味料(NSS)を使用しても体脂肪を減少させる長期的な効果は得られないことが分かった。
「フリーシュガーをノンシュガー甘味料に入れ替えても、長期的な体重コントロールの助けにはならない」とWHOの専門家は解説し、「短期的には体重が多少減少するが、その状態は維持できない」と指摘した。
ただ、今回の検証対象とした研究論文はいずれも糖尿病を持つ人が調査対象に含まれていなかったために判断できないという理由で、糖尿病の基礎疾患がある人は今回の勧告の対象から除外している。
勧告ではさらに、砂糖に代わる甘味料を長期的に使用すれば、2型糖尿病や心血管系疾患のリスクがやや上昇するなど「望ましくない」影響が出る可能性も指摘した。
ただし「今回の勧告は消費の安全性に関するコメントを意味するものではない」と専門家は強調。ガイドラインでは、甘味料の使用によって肥満や体重をコントロールする効果や、非伝染性疾患のリスクを低減させる効果は科学的に立証できず、一部の人が求めるような健康への好影響は期待できないことを指摘しているとした。
ノンシュガー甘味料は調理済み食品や飲料の成分として広く使われているほか、消費者が自分で食品や飲料に添加することもある。砂糖の摂取に関するWHOの2015年の勧告を受け、砂糖の代替品への関心が高まった。
Translation
(CNN) If you want to lose weight, do not use sugar-replacing sweeteners. The World Health Organization (WHO) issued new recommendations.
According to the WHO, a systematic review of research papers and
other sources had found that the use of non-sugar sweeteners (NSS) in adults
and children did not have long-term benefits in reducing body fat.
WHO experts explained, "Swapping out sugar-free sweeteners with non-sugar sweeteners does not help long-term weight control," and pointed out that "short-term weight loss is modest, but not sustainable."
However, since the survey subjects targeted for examination in the
research
papers this time had excluded people with diabetes, thus a judgment on them was
not possible, and people with underlying diseases of diabetes were excluded
from the scope of this recommendation.
The recommendations also noted that long-term use of sweeteners to replace sugar could have "undesirable" effects,” including a modestly increased risk of type 2 diabetes and cardiovascular disease.
Experts stressed that "This recommendation does not constitute a comment on the safety of consumption". The guidelines stated that the use of sweeteners could not be scientifically proven to be effective in controlling obesity and weight, or in reducing the risk of non-communicable diseases, and pointed that the health benefits that some people were seeking would be something that could not come true.
While sugar-free sweeteners were widely used as ingredients in
prepared foods and beverages, some were sometimes added to food and beverages
by consumers themselves. As a result of the 2015 WHO recommendations on sugar
intake, interest in sugar alternatives had increased.
So, according to WHO long-term use of
sweeteners to replace sugar could have "undesirable" effects,”
including a modestly increased risk of type 2 diabetes and cardiovascular
disease.
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